zaterdag 9 mei 2009

Zoetzure viscurry



Ik had vis gekocht, tilapia, en vroeg me af wat ik ermee kon doen. Ik pakte het boek van Atul Kochhar, Puur India, en vond onderstaand recept. Ik heb het iets aangepast. De saus is oorspronkelijk bedoeld voor 4 personen. Ik heb deze hoeveelheid gemaakt voor 2 personen en dan is er genoeg om bijvoorbeeld met de erbij geserveerde rijst te mengen. Ik vond het erg lekker. Nu eens een indiase saus zonder korianderzaad en komijn, zelfs geen knoflook! Maar erg goed!



Ingredienten
Marinade
1 tl geraspte gemberwortel
¼ tl chilipoeder
½ tl kurkuma
1 tl gemalen venkelzaad
geraspte schil en sap van 1 citroen
½ tl zout
1½ tl suiker (palmsuiker)

saus
1 steranijs
1 tl nigellazaad
1 tl venkel- of anijszaad
2 middelgrote of 1 grote ui, fijngesneden
1 tl gemalen kurkuma
½ tl chilipoeder (als je van pittig houdt, voeg meer toe, bijv. 1 tl)
½ tl gemalen venkelzaad
½ tl zout
1 el suiker (palmsuiker)
100 g bamboekscheuten
3 citroenblaadjes
2 el citroensap
1 grote tomaat, in plakken

Bereiding
Meng de ingrediƫnten voor de marinade en wrijf de vis ermee in. Laat 30 minuten marineren op een koele plek.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de vis aan beide kanten 1 minuut. Haal uit de pan en leg op een bord. (Warmhouden is niet nodig.)
Verhit steranijs, nigella- en venkelzaad in de overgebleven olie (of voeg nog wat olie toe) en roerbak tot ze knetteren. Voeg ui toe en bak lichtbruin. Doe gemalen venkelzaad, chilipoeder en kurkuma erbij en roer een minuutje mee.
Voeg bamboescheuten, zout en suiker toe, evenals de citroenblaadjes, citroensap en 2 dl water. Breng aan de kook en leg de tomaat en vis erin. Laat in 7 Ć  8 minuten gaar stoven. Eventueel kun je er nog wat korianderblaadjes doorroeren of erover strooien.
Lekker met rijst.



Sweet and sour fish curry

I had bought tilapia filet and was wondering what to do with it. I took up the book from Atul Kochhar, Indian Essence, and found this recipe. I tried it and it turned out very good. The sauce serves 4 persons, but I made it for 2. So I had plenty of sauce to stir through the rice I served with it. It was very good. The original recipe tells you to double the amount of chilipowder that is mentioned beneath. So if you like it hot, suite yourself...

Ingredients
Marinade
1 tsp root ginger, grated
¼ tsp chilipowder
½ tsp turmeric
1 tsp ground fennelseeds
grated skin en juice of 1 lemon
½ tsp salt
1½ tsp sugar (Palm sugar or jaggery)

sauce
1 steranise
1 tsp nigella seeds
1 tsp fennel- or anise seeds
2 medium or 1 large onions, chopped finely
1 tsp ground turmeric
½ tsp chilipowder
½ tsp ground fennel seeds
½ tsp salt
1 tbs sugar (palm sugar or jarry)
100 g bamboo shoots
3 lime leaves
2 tbsp lemon juice
1 large tomato, sliced

Method
Mix the ingredients for the marinade and rub into the fish. Let rest for 30 minutes in a cool place.
Heat the oil in a frying pan and fry the fish 1 minute on both sides. Remove from the pan and set aside. (No need to keep it warm.)
Fry star anise, nigella- and fennel seeds in the remaining oil (or add a little more) and fry until they splutter. Add onion and fry light brown. Add ground fennel seeds, chili powder and turmeric and fry for a minute.
Add bamboo shoots, salt, sugar and stir. Add lime leaves, lemon juice and 200 ml water. Bring to the boil and add fish and tomato. Cook 7-8 minutes until done.
If you like you can add some coriander leaves.
I served it with rice.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...