dinsdag 14 juli 2009

Zigeunersaus

Click on the english flag to show the recipe in english, or scroll down.

Vroeger, toen ik net begon met koken, maakte ik zigeunersaus uit pakjes. Het is echter zo gemakkelijk zelf te maken, en zo veel lekkerder dan uit een pakje! Dus gooi die pakjes weg en maak het op deze manier. Lekker bij een schnitzel.

Ingredienten
½ paprika
1 kleine ui
100 g champignons
2 tl bloem
1 tl bouillonpoeder
flinke scheut droge witte wijn
1 à 2 tl paprikapoeder
1 à 2 tl juspoeder
1 el tomatenpuree of ketchup

Bereiding
Snijd de paprika en ui in kleine blokjes. Snijd de champignons in plakjes.
Verhit wat boter in een pan en bak de paprika, ui en champignons tot ze zacht zijn.
Voeg bloem toe en laat een minuutje garen. Voeg bouillonpoeder en paprika toe. Blus af met de wijn en laat verdampen. Voeg zoveel water toe dat de saus de gewenste dikte heeft.
Voeg de tomatenketchup toe en proef. Breng op smaak met zout, peper, juspoeder en paprikapoeder.

Gypsysauce

The Dutch word Zigeuner means Gypsy. So I figured that Zigeunersaus translates into Gypsysauce. I have no idea if it is really called Gypsysauce or by a different name.
This sauce is delicious though, and not at all difficult to make. Serve with steak or 'schnitzel'.

Ingredients
½ bell pepper
1 small onion
100 g mushrooms
2 tsp flour
1 tsp stockpowder
largish dash of dry white wine
1 tsp paprika
1 tsp gravy powder
1 tbsp tomato purée or tomato ketchup

Method
Chop the onion and pepper in small cubes. Slice the mushrooms.
Heat a little butter in a pan and fry onion, pepper and mushroom until soft.
Add flour, stir, and cook a minute. Add stock powder and paprika, stir.
Add wine and let evaporate. Add so much water that the sauce has the desired consistency. Add tomato ketchup and taste. Season with salt, pepper, gravy powder and paprika, to taste.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...