dinsdag 6 oktober 2009

Paddestoelen risotto





Ingredienten
Voor 2 personen
120 g risotto rijst (arborio, carnaroli)
1 uitje
100 ml droge witte wijn
750 ml kippenbouillon
paddestoelen
gedroogde paddestoelen
zout en peper

Bereiding
Eerst liet ik de gedroogde paddestoelen weken in wat heet water. Het is de bedoeling dat je de paddestoelen als ze zacht zijn geworden, uitknijpt en fijnsnijdt.
Dat deed ik dus. Het vocht goot ik door een fijne zeef, door wat keukenpapier, waarin de ongerechtigheden achterbleven.
Ik snipperde het uitje en fruitte het aan in wat olijfolie. De paddestoelen (eerst in plakjes gesneden) gingen erbij en ook de geweekte paddestoelen.
Daarna roerde ik de rijst erdoor tot alle korreltjes glommen van een laagje vet.
Ik goot de wijn erbij en liet het wat inkoken zodat de smaak zich concentreert en de alcohol vervliegt.
De (hete) bouillon heb ik er drie keer bij gegoten, telkens 250 ml. Elke keer wacht je tot het is opgenomen door de rijst en dan giet je de volgende kop erbij.
De eerste keer deed ik ook de paddestoelenvloeistof erbij. Het is wel zaak erbij te blijven en af en toe te roeren, want het mag niet aankoken.
Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar. Eventueel kun je er wat parmezaanse kaas doorroeren, maar nodig is het niet.

Het was erg lekker. Risotto maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, als je het een paar keer geoefend hebt. Hou gewoon een oogje in het zeil, terwijl je de andere onderdelen van de maaltijd maakt.



Mushroom risotto

Ingredients
120 g arborio rice (or a different kind of rice for risotto, such as carnaroli)
1 onion
100 ml dry white wine
750 ml chickenstock
mushrooms
dried mushrooms
salt and pepper

Method
First I soaked the dried mushrooms in some warm water for 15 minutes or so. I drained them, sifting the fluids. I chopped the soaked mushrooms.
Then I chopped the onion and fried it in some olive oil. I added the mushrooms (sliced first) and the soaked mushrooms too.
Then I threw in the rice and stirred until coated with oil.
The recipe told me to add the wine first, and then the (hot) stock. So I did. The stock should be added some at a time, I did it in three batches. In the first batch I also addes the liquid from the soaked mushrooms.
After each batch I waited until the rice had fully absorbed all the fluids and stir regularly to avoid burning.
After 20 minutes the rice should be done and slightly fluid. You can add some parmezan cheese, but I didn't. I found it didn't need it.
I seasoned with salt and pepper and the taste was just right.

Making risotto isn't so difficult. Just keep an eye on it while you cook the other parts of the meal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...