zondag 17 oktober 2010

Bloemkool-couscous



Nog een gerecht uit het boek The Breakaway Cook van Eric Gower. Dit is weer een zeer geslaagd groenterecept om aan mijn repertoire toe te voegen. Het is een interessante manier om bloemkool op te dienen. De smaak is fris van de citroen en basilicum. Dit recept bevat geen 'echte' couscous. De bloemkool moet zodanig gehakt worden dat het op couscous lijkt.

Ik heb er Varkensvlees met miso en sinaasappel bij gegeten, ik vond dat zo lekker dat ik het nog een keer gemaakt heb, maar nu met iets meer saus.



Maak eerst citroen-basilicumsaus.
Doe 10-15 blaadjes verse basilicum, sap en rasp van 1 citroen, 5 el extra vergine olijfolie en 2 tl maple siroop in een blender en pureer tot een min of meer homogene saus.

Hak 1 rode ui fijn en bak in een mengsel van boter en olijfolie. Snijd de roosjes van 1 middelgrote bloemkool in heel kleine stukjes, zodanig dat het net op rijst lijkt. Gooi de stelen weg, of maak er later een keer bloemkoolsoep van.
Voeg de bloemkool toe aan de pan met zout en peper en bak ca. 10 minuten tot het zachter is. Voeg 2 el citroen-basilicumsaus toe en bak nog zolang tot het de gewenste gaarheid heeft.

Roer nog 2 el van de citroen-basilicumsaus erdoor, breng op smaak met zout en peper, en garneer met reepjes basilicum.



Cauliflower couscous

This is another recipe from the amazing book The Breakaway Cook from Eric Gower. It seems I have another delicious vegetable recipe to add to my repertoire. It't a very interesting way of serving cauliflower. The taste is fresh because of the lemon and basil. This recipe doesn't contain any 'real' couscous. The cauliflower should be chopped in a way it resembles couscous.

I had it with Miso pork. I liked that so much, I made it again, this time with a little more sauce.



First make the lemon-basil sauce.
Add 10-15 basil leaves, juice and peel of 1 lemon, 5 tbsp extra vergin olive oil and 2 tsp maple syrup to a blender and blend into a more or less homegenous sauce.

Chop 1 red onion finely and fry in a combination of butter and oil. Chop the florets of 1 medium cauliflower in very small pieces, it should resemble rice. Discard the stems (or use them to make cauliflower soup).
Add the chopped cauliflower to the frying pan with salt and pepper and fry for approx. 10 minutes, or until soft. Add 2 tbsp lemon-basil sauce and fry until it is done to your liking.

Add 2 tbsp more of the lemon-basil sauce, stir to combine. Season to taste with salt and pepper. Garnish with basil strips.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad, geen echte couscous. De bloemkool lijkt op couscous, althans dat is het idee. Misschien had ik dat er even bij moeten zetten, om verwarring te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...