zondag 31 oktober 2010

Pittige salade van gegrild rundvlees



Ik heb een tweedehands boekenzaak, De Slegte, eens het kookboek Hot sour salty sweet gekocht. Wat een geluk dat je zo'n juweeltje aantreft! Ik vind het een geweldig boek. De auteurs verhalen van hun reis door het land van de Mekong-rivier. De reis gaat door Vietnam, Cambodja, Thailand, Laos en Myanmar. Heel leuk om te lezen, en je krijgt zin in de gerechten die beschreven worden. Dit is er zo een. Het belangrijkste is dat het heerlijk was. Het bleek bovendien ook nog eens erg gezond te zijn en weinig vet te bevatten. Ideaal toch?



Verhit een droge koekenpan en rooster er een paar eetlepels droge rijst in tot het een goudbruine kleur heeft. Doe het over in een kommetje en laat afkoelen. Maal het in een koffiemolen tot een fijn poeder. Doe het in een goed afsluitbaar potje.

Kook 250 g sperziebonen of kousenband tot het zo gaar is als je wilt. Ik wil ze altijd tamelijk gaar, ik houd niet van crunchy sperziebonen, en kook ze daarom 15 minuten.

Kook rijst voor 2 personen gaar.

Wrijf 1 biefstuk van 150 g in met versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Verhit olie in een koekenpan (bijvoorbeeld dezelfde pan als waar je de rijst in roosterde) en schroei het vlees aan beide zijden 1 minuut. Het vlees moet nog rauw van binnen zijn. Haal van het vuur en laat rusten op een plankje. Wanneer het voldoende is afgekoeld, snijd je het in plakjes. Snijd de plakjes in hapklare stukjes.

Nu is het tijd om je snijtechnieken te oefenen.
Terwijl het vlees rust en de rijst kookt, snijd je 3 lente-uitjes in ringetjes. De helft daarvan snijd je nog fijner.
Snijd ook de blaadjes van 5 of 6 takjes munt fijn.
Als je van pittig houdt, snijd je ook een chilipeper fijn.
Snijd een halve komkommer in reepjes. Verwijder eerst de zaadjes.

Verhit in een steelpannetje 4 el kippenbouillon, 1½ el limoensap, ½ tl suiker en 1 el vissaus. Breng aan de kook. Roer er 1 tl geroosterde rijst door.

Werk nu snel om het vlees niet te gaar te koken. Voeg het vlees toe aan de kokende vloeistof en roer goed om het met de saus te bedekken. Doe het meteen over in een grote kom en meng met de munt en fijngesneden lente-uitjes.

Maak nu de borden op. Schep de rijst in het midden van het bord. Schep de sperziebonen, komkommer en lente-ui ringetjes eromheen. Schep het vlees in het midden en giet de resterende saus eroverheen.


Uit het boek:





Spicy grilled beef salad

I couldn't believe my luck when I found the book Hot sour salty sweet on the shelves of a secondhand bookstore. I bought it immediately. It is such a nice book. The authors tell about their travels through the region of the Mekong-river. They crossed the countries Vietnam, Cambodia, Laos, Myanmar and Thailand. It is very nice to read and I wanted to eat the recipes they described. This is one of them. The main thing is: it was delicious. The second important thing is that it's healty and low-fat.



Heat a dry frying pan and put in a few tbsp uncooked rice. Roast the rice until golden brown, put in a bowl and let cool. Grind in a spice grinder and store in a tightly sealed jar.

Bring 1 inch water to the boil and cook 200 g green beans or long-yard beans until done to your liking. I don't like crunchy green beans, so I cook them 15 minutes.

Cook rice for 2 persons.

Rub 1 piece of sirloin steak of 200 g (½ a pound) with freshly ground black pepper and a little salt. Heat some oil in a frying pan (for instance the same pan you roasted the rice in) and sear the meat 1 minute on both sides. It should still be quite raw. Remove from the pan and let rest.

While the rice is cooking and the meat is resting, you can practise your knife skills.
Slice ½ a cucumber in strips. Remove the seeds first.
Slice 3 spring onions (scallions) in rings. Chop half the rings finer still.
Chop the leaves of 5 or 6 sprigs of fresh mint.
If you like it hot, also chop 1 chili.

When the meat has cooled enough to handle, slice it thinly (3 mm, 1/8 inch) and cut the slices in 3 cm/1 inch large pieces.

Mix ¼ cup chicken stock, 1½ tbsp lime juice, 1 tbsp fish sauce and ½ tsp sugar in a saucepan and bring to the boil. Stir in 1 tsp roasted rice. Now be quick. Add the meat to the pan en stir to coat the meat with the sauce. Immediately remove from the heat and put in a large bowl. Stir in the mint, chopped spring onions and chili (if using).

Assemble. Put the rice in the middle of the dishes. Arrange the green beans, cucumber strips and spring onion rings around the rice. Spoon the meat on top of the rice and pour the sauce over. Enjoy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...