donderdag 16 december 2010

Chinees roerbakgerecht



Lekker Chinees roerbakgerechtje. Niet zo moeilijk en erg lekker. Voor een aantal ingrediënten moet je wel even naar een Aziatische toko, zoals de gefermenteerde sojabonen, de lichte en donkere sojasaus, Shaoxing rijstwijn, en de chili bean sauce. Neem bij voorkeur Chinese sojasaus, maar als je die niet kunt krijgen, is de bekende Japanse Kikkoman ook goed. De lichte en donkere sojasaus verschillen qua smaak niet zoveel. De donkere geeft ook echt een donkere kleur aan het gerecht, wat het soms wat aantrekkelijker maakt om te zien.



Snijd 250 g biefstuk in dunne één-haps-plakjes. Meng 1 el Shaoxing wijn, 1 tl sesamolie en 1 tl maïzena. Meng de reepjes door het maïzenamengsel en laat ong. 20 minuten marineren.
Ondertussen heb je tijd om de groenten te snijden. Ik heb gebruikt: 1 ui, 1 gele paprika, 100 g haricots verts, half blik waterkastanjes, 2 tenen knoflook.

Kook 100 g noedels, naar keuze. Giet ze af en roer er 1 tl sesamolie door zodat ze niet aan elkaar plakken.

Laat een beetje olie in een wok goed heet worden en bak het vlees heel kort aan, tot het roze net verdwenen is. Haal uit de wok en zet opzij. Verhit nog wat olie, en voeg ui en knoflook toe. Voeg dan de paprika en sperziebonen toe. Roerbak tot het wat zachter is geworden. Het mag een klein beetje zwartblakeren aan de randjes. Voeg de waterkastanjes toe.
Doe dan de smaakmakers erbij: 1 el lichte sojasaus, 2 el donkere sojasaus, 1 tl sesamolie, 2 el Shaoxing rijstwijn, 2 el fijngesneden gefermenteerde zwarte boontjes, 2 tl chili bean sauce en 2 tl suiker. Doe er een scheutje water bij, zodat het lekker pruttelt.
Doe het vlees erbij en laat even doorwarmen. Voeg de noedels toe en meng goed. Serveer.



Chinese stir-fry dish with beef and black bean sauce

A nice Chinese stir-fry dish. Not too difficult, and very tasty. For some of the ingredients you have to visit an Asian food store. Preferrably use Chinese soy sauce, but if not available to you, the Japanese Kikkoman soy sauce is also a good choice. The dark soy sauce adds a dark color to the dish. The light one doesn't do that.

Slice 250 g beefsteak in thin, little pieces. Mix 1 tbsp Shaoxing rice wine, 1 tsp sesame oil and 1 tsp cornflour. Add the meat to the mixture, stir to combine and let marinade for 20 minutes or so.
Now you have time to prepare the vegetables. I used: 1 onion, 1 yellow bell pepper, 100 g green beans, half a tin of water chestnuts, 2 cloves of garlic.

Boil 100 g noodles. Drain and stir 1 tsp sesame oil through, to prevent it from sticking.

Heat a little oil in a wok, add the meat and fry briefly on very high heat. Remove from the wok, put aside. If necessary, heat a little more oil, add onion and garlic. After a few minutes, add the bell pepper and green beans. Stir-fry until it gets a little softer. Add the water chestnuts. Now add the seasoning ingredients. I used 1 tbsp light soy sauce, 2 tbsp dark soy sauce, 1 tsp sesame oil, 2 tbsp Shaoxing rice wine, 2 tbsp fermented black beans, chopped, 2 tsp chili bean sauce and 2 tsp sugar. Add a little water, approx. half a cup. Stir well and let simmer until the sauce thickens. Add the meat, stir, and let warm through. Add the noodles, stir to combine and serve.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...