zaterdag 15 januari 2011

Balinese kruidenpasta (Basa gede)



Een heerlijke pasta die de basis is voor menig heerlijk Balinees gerecht! Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek Rick Stein ontdekt de Orient. Ik zal binnenkort schrijven over gerechten die gebruik maken van deze pasta.



Maal de volgende ingrediƫnten fijn in een specerijenmolen of koffiemolen:
1½ tl zwarte peperkorrels
½ nootmuskaat
25 g kemirinoten
1 tl sesamzaad


Doe dit dan samen met de volgende ingrediƫnten in een kleine keukenmachine en maal tot een fijne pasta:
60 g sjalotjes
25 g gemberwortel
40 g galangawortel
15 g verse kurkuma
de kern van 3 dikke stengels citroengras
20 g knoflook
2 chillipepers (zonder zaadjes)
1 tl garnalenpasta
1 el palmsuiker
1 tl zout
3 el plantaardige olie
sap van ½ limoen


Bewaar in de koelkast in een goed afsluitbare pot.





Balinese spice paste (basa gede)

A delicious paste that is the base for many a Balinese dish. This recipe is from the book Rick Stein's Far Eastern Odyssey. I will write about recipes that use this paste the coming days.

Grind the following ingredients in a spice grinder:
1½ tsp black peppercorns
½ nutmeg
25 g kemiri nuts (candle nuts)
1 tsp sesame seeds


Put this in a small food processor with the following ingredients, and grind into a fine paste:
60 g shalots
25 g ginger root
40 g galanga root
15 g fresh turmeric
the kernel of 3 fat stalks of lemongrass
20 g garlic
2 chillies (without the seeds)
1 tsp shrimp paste
1 tbsl palm sugar
1 tsp salt
3 tbsp vegetable oil
juice of ½ lemon


Keep in the fridge in a jar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...